пʼятниця, 21 квітня 2023 р.

Бібліографічний огляд "Земля - наш спільний дім"

 


    22 квітня – Всесвітній день Землі. В цей день ми звертаємо увагу на екологічні проблеми довкілля. У всіх куточках земної кулі небайдужі до навколишнього середовища люди проводять різноманітні заходи, спрямовані на те, щоб нагадати всім і кожному про те, що людина є частиною природи, а не її господарем.

Вашій увазі пропонуємо бібліографічний огляд літератури «Земля – наш спільний дім».

Багров М. В. Землезнавство / М. В. Багров, В. О. Боков, І. Г. Черваньов. – Київ : Либідь, 2000. – 464 с.

У книзі викладено теоретичні основи знань про географічну оболонку як цілісну природну систему, історію формування основних засад землезнавства, загальні природничі й організаційні закони щодо геоекологічних процесів. Детально розглянуто глобальні проблеми – наслідок стихійного впливу людської діяльності на географічну оболонку, а також засоби їх подолання.




Гіменез Р. Гео-Графіки / Р. Гіменез. – Київ : Каламар, 2021. – 96 с.: іл.

Тут можна прочитати про довколишній світ або розглянути основні його параметри та співвідношення у форматі графіків. Місце планети Земля серед інших об’єктів нашої Галактики, найбільші річки й найвищі гори, основні пустелі й території, щедрі на опади, особливості клімату та вплив на нього глобального потепління – всю цю інформацію у книжці подано у вигляді таблиць і схем, виконаних у стилі старих атласів і карт.



Свинко Й. М. Геологія / Й. М. Свинко, М. Я. Сивий. – Київ ; Либідь, 2003. – 480 с.

Розглянуто форму, будову й походження землі. Описано геодинамічні процеси й характер формування найважливіших мінералів гірських порід, а також структурні елементи земної кори та їх розвиток. Викладено основи історичної геології, закономірності утворення й поширення корисних копалин.




Сто фактів про планету Земля / Д. Мартін, Д. Стоббарт, Е. Джеймс. – Київ : Книголав, 2021. – 128 с.

Наша планета – найдивовижніше нині відоме небесне тіло у всесвіті. Тут буяє розмаїття життя. Людство упродовж усієї історії намагається дослідити її уздовж і впоперек. Проте часто наша діяльність лиш шкодить довкіллю і змінює природний баланс. Льодовики тануть, ліси зменшуються, біологічні види вимирають. У цій книзі ви дізнаєтеся багато цікавого про формування життя на землі, неймовірні природні явища, зародження нових природних об’єктів, а також про небезпечну людську діяльність та її вплив на довкілля.

 


Рудько Г. І. Україна,яку ми втрачаємо / Г. І. Рудько. – Чернівці : Букрек, 2015. - 280 с. : іл.

У книзі розповідається про те, як людина в результаті нераціональної техногенної діяльності руйнує довкілля, де жити нашим нащадкам, як запобігти зсувам, повеням та іншим екологічним лихам. Вона є своєрідним застереженням від можливих небезпечних аномалій.

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар