вівторок, 18 лютого 2020 р.

«Маневиччино рідна, моя ти гордість і краса»

        Під такою назвою у центральній районній бібліотеці відбулася літературно-музична імпреза, приурочена 80-річчю утворення Маневицького району. В історичному вимірі 80 років – незначний час, але для нашого району, цей час надзвичайно багатий, наповнений колосальною кількістю подій, звершень і здобутків. Красивий та неповторний, Богом дарований край з багатовіковою історією, мальовничою природою, завжди славився мудрими і талановитими людьми. Саме такі творчі особистості, які збагатили літературну скарбницю сьогодення Маневиччини, досліджували та вивчали історію рідного краю, свій родовід, були запрошені на зустріч.
          Присутні мали чудову нагоду насолодитися поетичними рядками в авторському виконанні народної поетеси, волонтерки, уродженки села Четвертня Марії Волинської (Махновець). Активна учасниця Революції Гідності, яка пережила зі своїм народом біль трагічних подій на Майдані Незалежності, а згодом на Сході України, презентувала свою ювілейну книгу «Допоки серце б’ється».
Нікого не залишила байдужим і творчість Валентини Лисюк із Борович, яка давно відома на теренах Маневиччини як непересічна, талановита особистість. На зустріч Валентина Павлівна теж завітала з новою збіркою "У сутінках тиші". Кожен вірш, який читала поетеса, пронизаний любов’ю до рідної землі, односельчан та України. А її пісні, у виконанні самої авторки, та працівників районного будинку культури Ірини Волошко, Романа Зінчука, пустили промінчики тепла до самого серця.
На запрошення радо відгукнулася і Любов Боричевська, керівник літературної студії «Первоцвіт» ЦТДЮ, автор збірок «Крапельками дощ сміється» та «Колір листопаду». А ще Любов Федорівна авторка багатьох пісень та слів фестивального гімну «Волинський зорепад». «Красо земна, Маневиччино рідна! В тобі живуть і пісня, і душа...» - саме ці віршовані рядки, які стали своєрідним епіграфом Маневиччини, та багато інших зворушливо звучали з вуст Любові Федорівни.
Літературна зірка маневичанки Оксани Кушко не так давно засвітилася на творчому небосхилі. Але її поезія так полюбилася читачам. У 2015 році побачила світ її перша поетична збірка «Те, що має місце у моєму серці», а у 2019 – збірка «Моє тихе щастя». Лірична душа поетки тягнеться до чогось незвичайного. Особливу увагу і трепетні почуття вона дарує Батьківщині та найріднішим людям, - це відчулося у читанні поезії, яка линула з вуст самої авторки.
Не могли і не згадати відомих земляків Василя Більчика та Світлану Бусел-Костюк, вірші яких чуттєво читала Галина Пащук. Звучали й пісні на слова та музику Василя Більчика у виконанні працівників районного будинку культури Ірини Волошко, Ніни Мережі, Романа Зінчука та Сергія Семйонова.
Дуже приємно, що останнім часом з’являється все більше книг історико-краєзнавчого напрямку. Знати історію свого рідного краю, свого міста чи села – священний обов’язок кожного з нас.  Запрошені Анатолій Снітко, Сергій Ващук, Федір Бусел, ознайомили присутніх із своїми виданнями. Книгу "Мневиччина: маловідомі факти", яка стала візиткою Маневиччини, представили Андрій Линдюк, Ігор Дерлюк та Петро Хомич.
Радує те, що у нас в районні за сприяння Маневицької районної ради, Маневицької райдержадміністрації, за кошти Програми розвитку культури, мистецтва та охорони культурної спадщини видано чотирнадцять книг місцевих письменників-краєзнавців, а з 2015 року видається «Календар знаменних та пам'ятних дат Маневиччини».
Сьогодні з гордістю ми називаємо імена тих, кого Маневицька земля надихнула на творчість, на дослідження і вивчення її дивовижної історії - це Світлана Бусел-Костюк, Василь Більчик, Борис Калуш, Володимир Рожко, Галина Леонович, Микола Гаврилюк, Софрон Шовкович, Ярослав Гелетій, Орест Шевчук, Лариса Шевчук, Іван Ольховський, Микола Борбич, Роман Миткалик, Федір Швець, Петро Мосійчук, Валентина Тубольцева-Філімонова, Валентина Ліщук, Світлана Богайчук, Кирило Ляцевич, Василь Сопронюк, Павло Мельник, Наталія Чайковська, Світлана Богайчук, Валентина Ліщук, Ліна Котлак (Галина Калюх), Ірина Костюкевич. Різні за віком, різні теми, стилі та жанри написання, але всіх обїєднує одне – любов до малої Батьківщини та України.















1 коментар:

  1. In this manner my acquaintance Wesley Virgin's autobiography begins with this SHOCKING AND CONTROVERSIAL video.

    As a matter of fact, Wesley was in the military-and soon after leaving-he found hidden, "MIND CONTROL" tactics that the CIA and others used to get everything they want.

    As it turns out, these are the exact same tactics many famous people (notably those who "come out of nothing") and elite business people used to become rich and successful.

    You probably know how you use only 10% of your brain.

    That's really because the majority of your BRAINPOWER is UNCONSCIOUS.

    Perhaps that expression has even occurred INSIDE OF YOUR very own brain... as it did in my good friend Wesley Virgin's brain seven years ago, while riding an unlicensed, beat-up garbage bucket of a vehicle without a driver's license and $3.20 in his pocket.

    "I'm so fed up with going through life payroll to payroll! When will I finally make it?"

    You've taken part in those types of thoughts, isn't it so?

    Your own success story is waiting to start. You just need to take a leap of faith in YOURSELF.

    CLICK HERE TO LEARN WESLEY'S SECRETS

    ВідповістиВидалити