вівторок, 3 квітня 2018 р.

ОЛЕСЬ ТЕРЕНТІЙОВИЧ ГОНЧАР: 100 РОКІВ ВИДАТНОМУ УКРАЇНЦЮ

Є особистості, імена яких назавжди залишаться в наших серцях. Саме до таких людей належав Олесь Терентійович Гончар. 
Сьогодні вся Україна відзначає 100-річчя Великого українця, людини світу і чарівного Дніпра, совісті і світоча української нації, пейзажиста, лірика, письменника і публіциста, критика, громадського та державного діяча, етика та літературознавця, борця за мир і людські права, академіка, секретаря правління Спілки письменників, голови Українського державного комітету захисту миру, члена Всесвітньої Ради Миру, депутата Верховної Ради, Героя України…
Олесь Гончар – один із тих українських письменників XX століття, творчість яких можна прочитувати в контексті світових літературних осягнень та ідеологічних поєдинків. Цього вимагає популярність його книжок за кордоном і, що головніше – акцентований поетичною манерою вислову людинозвеличувальний, рідкісний у світовому мистецтві настрій його творів.
Письменник Олесь Гончар народився в незалежній Україні 3 квітня 1918 року. Власне, він фактично був її ровесником. Дитячі роки його припали на добу українського національного відродження, юнацтво  на час, коли те відродження стало розстріляним. Юність  фронт, полон, знову фронт. Йому дуже пощастило: він повернувся додому живим і не зламаним духовно, а лише привченим системою ховати свої справжні думки.
Але... Волею долі у Гончарові вибухнув справжній письменницький талант. Наявність такого таланту визнавали навіть найприскіпливіші критики. Літературознавець Іван Кошелівець зауважував, що цей талант міг проявити себе лише в описаннях якихось дрібних епізодів, особистих переживань героїв, замальовках природи чи батальних сценах.
Олесь Гончар почав свій ліричний епос про нову людину XX століття романом, де мотив самопожертви мав якнайширше звучання: життя і смерть в ім'я добра всього людства. Письменник після "Прапороносців", "Перекопу", "Людини і зброї" перейшов до творів "Тронка", "Циклоп", "Бригантина", "Берег любові", "Собор", в яких відбито не менш героїчне начало, ніж у попередніх творах. Вони є закономірним розширенням основоположної ідеї "Прапороносців".
У кожному творі Олеся Гончара можна знайти поєднання трагічного і людяного. І хоч він зображує взаємодію життя і смерті, немає в ньому жодної ноти приреченості. Його філософія людяності заклична і світла. Вона віщує перемогу добра і щастя.
Читати Олеся Гончара  це означає передусім думати про головні досягнення й суперечності XXІ століття, про головні етапи в житті українського народу, про магістраль нової історії.
    З нагоди 100-річного ювілею в районній бібліотеці організовано тематичну розкладку "Людина, яка змогла стати вільною", на якій висвітлено всі твори, які є у нашій книгозбірні, підготовлено попереджувальну довідку  "Титан нелюдської сили". Запрошуємо ознайомитися з даними матеріалами всіх бажаючих!

Немає коментарів:

Дописати коментар