четвер, 22 лютого 2018 р.

Школа молодого бібліотекаря



З 12 по 15 лютого пройшла 5 зимова школа молодих бібліотекарів, яка вкотре зібрала бібліотекарів із всієї України  на гірськолижній базі с. Ізки Закарпатської області.  


Головна мета Школи – допомогти молодим бібліотекарям швидко та легко адаптуватись у професійному бібліотечному середовищі та сформувати власну активну дієву позицію.



У перший день Лариса Лугова, директор Львівської обласної бібліотеки для дітей, директор та тренер зимової школи, розпочала перший урок на тему: "Трансформація бібліотеки починається із свободи", на якому розповіла про те, чому треба трансформувати бібліотеки та стратегії їх розвитку.


Оксана Бояринова, голова Молодіжної секції УБА  поділилась досвідом та презентувала актуальну тему "Молодіжна секція УБА - інкубатор проектних ідей".


 Після чого виступив бібліотекар центру ім. Андрія Шептицького Ігор Огура з презентацією: "Центр імені Митрополита Андрія Шептицького - відкритий до світу". А невтомна і енергійна  Тетяна Борисова  розповіла про "Пошук та критичний аналіз інформації".

На другий день ми разом  Оксаною Бояриновою з'ясовуємо точки перетину понять ''бренд'' та ''бібліотека''. Урок ''Бібліотека як бренд міста'' .
І відвідали бібліотеку с. Ізки, поспілкувались із завідуючою та подарували книги, які кожен привіз зі своєї бібліотеки.









А закінчила наш день Тетяна Борисова з лекцією "Бібліотека в соціальних мережах: комунікація та створення контенту"


Третій  день - сучасних технологій.
 Вчились розуміти специфіку роботи мобільних технологій і як функціонально використовувати гаджети у роботі бібліотеки.


Що таке QR-код, плейкаст і як це можна створити в нашій бібліотеці.
Про все це розповіла Стрезєва Наталія, бібліотекар Миколаївської бібліотеки для дітей № 8, майстер створення та впровадження QR-коду в бібліотечній діяльності .

Ну і як бути в горах і не покататись на лижах? Тому ми  після обіду пішли кататись хто на лижах, хто на сноубордах, а найменш екстремальні просто піднялись на підйомнику в гору і помилувались красою природи карпатських гір. 


Ввечері бібліотекарями з КПІ було організовано "випускний вечір", в якому кожен з учасників показав  свій талант. Було все: танці і декламування віршів, загадки і навіть показ мод, байки і монолог про відпочинок в горах, і звичайно, спів під гітару. Всіх емоцій і настрою який в нас панував не описати декількома реченнями.

Четвертого завершального дня  Ігор Огура  поговорив про  проекту адаптації автоматизованої бібліотечної інформаційної системи Koha до потреб українських бібліотек. Потім була презентація виконаних завдань, які були задані кожній з команд в перший день. 














А пізніше організаторами було вручено кожному сертифікат про закінчення зимової школи молодого бібліотекаря.





Це невелика частина тих подій та емоцій, які ми пережили за ці чотири дні.  Адже тут можна ще описувати наші враження від природи, вечірні посиденьки в веселій компанії, ранкові зарядки на свіжому повітрі, зйомки з квадрокоптера, прогулянки через підвісний міст, який гойдався під нашими ногами, про спапроцедури в чані з теплою водою, дегустацію сирів, ранкові прогулянки горами.   Тому, щоб описати всі ті події не достатньо буде декількох речень та моїх письменницьких здібностей. Чотири дні пролетіли неймовірно швидко, яскраво та продуктивно. Хочеться подякувати всім учасникам цієї школи. Ми працювали, обмінювались ідеями, сміялись, разом вирішували завдання. Тут була створена така атмосфера, що інколи ми  забували про те, що на навчанні. Ця школа показала наскільки  творча і активна, а головне прогресивна молодь в нашій бібліотечній сфері.


Невелики відеозвіт



Немає коментарів:

Дописати коментар