четвер, 23 лютого 2017 р.

«Людина, яка була театром» (О. Дейч )

Кожна епоха народжує митців, які потрапляють на стрижень духовного й культурного життя нації, втілюючи у своїй творчості найістотніші риси народу, їхнє мистецтво мовби вбирає в себе творчу енергію країни, особливо в драматичну добу, в часи виняткової напруги, піднесень, трагічних прозрінь і пророчих осяянь.

Саме таким велетнем був Лесь Курбас – одна з найвидатніших постатей українського культурного життя 20-х – початку 30-х років, один з провідних діячів відродження української національної культури. Він – актор і режисер, публіцист і організатор театру, театральний педагог і сценічний діяч, драматург і перекладач, мислитель, або (якщо скористатися висловом Неллі Корнієнко) – глибоко своєрідний філософ-естетик. Осяжність і вдумливість висунутих і розв’язуваних Курбасом митецьких та філософських завдань співмірна як з трагізмом його особистої долі, так і з долею всієї української культури ХХ століття. 
25 лютого будемо відзначати  130-річчя від дня народження Курбаса Олександра-Зенона(Леся) Степановича - великого режисера й творця українського театру. З нагоди цієї дати  в районній бібліотеці організована тематична добірка літератури, де кожен бажаючий може ознайомитися з жтттєвим і творчим шляхом цієї великої людини.

Немає коментарів:

Дописати коментар