середу, 4 лютого 2015 р.

Чари слова і пера



Над островами тліну й марноти
Між берегами вічного двобою,
Поезіє, будуй свої мости, 
Щоб неба хтось торкнувся головою...
(Н. Гуменюк )

    Поціновувати поезію можна лише на рівні поезії. Не кожному дано побачити її, а ось потримати за шлейф - усім дозволенно. Цікавий літературний круїз сторінками творчості Надії Гуменюк, присвячений 65-річчю від дня народження української письменниці,  пройшов сьогодні з представниками клубу "Золотий вік". Вірші поетеси зачіпляють срібні струни духовних переживань. Кожен окремий твір має свою неповторну енергетику і якесь зернятко для духовного поля, яке з любов’ю буде посіяне на теренах нашої душі. 
    Увазі поціновувачів книги і читання представлені нові романи Надії Гуменюк "Янгол у сірому", "Коханий волоцюга", "Енна. Дорога до себе".  Про одну з книг Володимир Лис зазначив: "Ці історії взаємин неможливо читати без душевного щему. Бо в них не тільки цікаве переплетіння сюжетних ліній, а й витончені малюнки поруху душ... Після прочитання книжки з’являється відчуття доторку до вічної тайни гармонії, на якій тримається світ".

Звертаючись до слова, як першооснови духовного життя людини, до матері-України і матері-жінки, торкаючись думкою і серцем природного оточення і життєвих проблем поетеса обов’язково викликає читача на довіру, співпереживання і роздуми.
І знову повертаюся до Слова
Проси мене, прийми і захисти
Від пустослів’я витончених ловів,
Од страху суєти і самоти...

 

    Країна Поезії Надії Гуменюк - це країна добра і надії, де хочеться жити у дружбі зі щирим, задушевним ліричним словом. Автор пише про буденне, звичне, те, з чим непомітно змирились, оголюючи драму саме повсякденного життя. Поетеса має надію достукатись до серця кожного серед кори байдужості, як пелюстка квітки пробивається крізь асфальт... Її поезії не багатослівні, лаконічні, глибокі за змістом.
Поети не вимолюють духовність, 
Поети лиш молитви роздають...
Не треба фраз красивих доброті, 
Не треба їй патетики й пишноти,
Їй більше до лиця слова прості
З щодених дум, з щоденої турботи.
Філософське осмислення світу, звернення до найтонших порухів людської душі, відчуття багатогранності й краси життя, намагання знайти невловиму золоту нитку істини - визначальні теми творчості Надії Гуменюк.
   Справжній поет - не блазень у руках суспільства та відшліфованого зразку. Це неформат духу, сили волі. 
       Його списом істини є слово - поводир правди та краси... 
     Літературний круїз завершився переглядом презентації по творчості Надії Гуменюк та буктрейлера за книгою "Коханий волоцюга". 
        Відкрийте для себе світ творчості Волинської письменниці, завітавши в районну бібліотеку!



Лариса Касьян, бібліотекар відділу обслуговування ЦРБ.

4 коментарі:

  1. Ларисо Олександрівно, дякуємо за цікавий, змістовний захід, за зустріч із творчістю Н.Гуменюк!

    ВідповістиВидалити
  2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити