четвер, 22 січня 2015 р.

 «Трагедія і слава українська»




 
Під такою назвою в районній бібліотеці було проведено годину історичної пам′яті, яка присвячена Дню Соборності, тяжкій і тривалій боротьбі українців за національне визволення, утвердження власної державності.  Ідея соборності постійно жила в мріях українців, а 22 січня 1990 року мільйони тоді ще радянських українців побудували «живий ланцюжок» від Києва до Львова, святкуючи цей день урочисто і піднесено. В заході взяли участь учні 10-Б класу Маневицької ЗОШ-гімназії №2 з класним керівником Гаврилюк Н.У.

Велична і свята моя ти,Україно,

Лише тобі карать нас і судить.

Нам берегти тебе, Соборну і Єдину,

І нам твою історію творить!

 

В історії і пам"яті нашій назавжди закарбується подвиг молодих людей, які вирушили захищати свою столицю  біля станції Крут 29 січня 1918 року. 300 юнаків пішли у нерівний бій з багаточисленною більшовицькою армією. 27 студентів і гімназистів були захоплені в полон, решта - знищені на місці. Бій під Крутами є однією з найтрагічніших сторінок нашої історії.





Спливає час… Історія вже інша,

І ніби перевернуто життя..

Мого народу важчає все ноша.

Чи хрест такий? Чи буде каяття?..

Знов ллється кров народу мого.

Невже то доленька в його така?..

За що, народе мій, такі страждання?

За що так гнемось, перед ким?

А, може, біль цей – то межа остання

Спасіння? Та як змиритись з цим?!

В цей неспокійний час, в час творення нової історії України згадуємо знову, і знову  про героїв «Небесної сотні», Героїв-земляків Маневиччини, які поклали своє життя, про відданих, найкращих, найдостойніших захисників, які продовжують відстоювати і боронити незалежність і свободу Батьківщини. Вони – справжні патріоти України і свого народу. Вони – Герої, бо відстоюють кожен клаптик рідної землі.

Людської пам"яті свіча хай запалає,
Коли життя знов набирає силу
 В ім"я народу хай вона палає, 
За муки, за життя і за могили
Хай вдячна память наша звеличає...

СЛАВА ГЕРОЯМ УКРАЇНИ!

Немає коментарів:

Дописати коментар